31 weken zwanger

Al 31 weken zwanger! Amai, dat begin je wel te voelen zeker? Maar komaan hé, nog eventjes doorbijten en je mag je kleine spruit eindelijk in de armen nemen! Daar zullen je partner, vrienden en familie zeker ook heel hard naar uitkijken?

Wat gebeurt er met je kleine kokosnoot?

In week 31 is je kleine spruit een kleine kokosnoot geworden en is het even zwaar als een luiertas (zo weet je ook ineens hoeveel dat zal wegen). Iedere week groeit ook de overlevingskans van je baby om buiten de baarmoeder te overleven door het extra lichaamsvet en de groei van de organen. Als je baby voor week 37 geboren wordt, wordt het wel nog gezien als prematuurtje.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De foetushouding: Je kleine foetus begint zich echt in te nestelen en probeert zich in de beste positie te leggen, met het hoofdje naar beneden. Binnenkort gaat je baby namelijk indalen en kan het niet echt meer van positie veranderen.
 • Het tijdverdrijf: Wat doet je baby nu eigenlijk dag in dag uit? Dat is een vraag die je je misschien wel al eens hebt gesteld. Wel, je kleine kokosnoot houdt zich nog voor de komende weken bezig met het trekken van gekke gezichten, ademen, slikken, hikken en bewegen (zoals onder andere het hoofdje en de ledematen) en verveelt zich dus geen enkel moment!
 • De cravings: Niet alleen jij kan last hebben van cravings, ook je kindje heeft nu specifieke eisen. Zo wil hij of zij graag vitamine C, eiwitten, ijzer, foliumzuur en calcium om goed te kunnen groeien. Eet dus zeker gezond en gevarieerd voedsel om je kindje hier een handje bij te helpen.

Wat gebeurt er met mama kokos?

In week 31 van de zwangerschap mag je je zeker nog aan enkele veranderingen verwachten.  De zwangerschap is namelijk in zicht (nog maar 9 weken te gaan!), waardoor jij en je baby nog de laatste loodjes moeten leggen. Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten tijdens de komende weken:

 • Carpaal Tunnel Syndroom: Ik hoor je al denken: “Wat is dat nu weer?”. Wel, het Carpaal Tunnel Syndroom is wanneer een zenuw in de pols gekneld raakt door het extra vocht dat je vasthoudt. Hierdoor kan je tintelingen in je armen, handen of vingers krijgen. Om dit te vermijden kan je regelmatig je handen heen en weer schudden en uit je bed laten hangen. Vermijd ook zware klusjes waarbij je je polsen kan overbelasten.
 • Stemverandering: Heb je soms het gevoel dat je raar klinkt en dat je stem misschien wat veranderd is? Dat lijkt maar enkel zo, want alleen jij hoort dat. Je buis van Eustachius, de verbinding tussen je middenoor en je neuskeelholte, is namelijk wijder geworden.
 • Placenta: Proficiat, je placenta heeft nu bijna zijn maximale grootte bereikt! Schrijf dat ook maar op je lijstje van dingen die je kan vieren deze maand (zo heb je altijd een excuus als je eens naar een taartje of een andere lekkere snack grijpt).
 • Kortademigheid: Heb je het gevoel dat je geen conditie meer hebt en vaak naar adem moet happen? Dat is compleet normaal en komt deels door het hormoon progesteron, maar ook door je baby die steeds groter en groter wordt en minder plaats laat voor je longen. Maar maak je geen zorgen als je weer eens kortademig bent, je baby krijgt namelijk de nodige zuurstof via de placenta.
 • Slapeloosheid: Nu je weet dat je baby zich niet verveelt in je buik, maar bijna constant aan het bewegen is, is het ook niet verwonderlijk dat jij moeite hebt met slapen. De bewegingen van je kleine spruit worden sterker met de dag en soms lijkt het wel dat je kleine kapoen een feestje aan het houden is in je buik. Om jezelf wat in te laten dommelen op het einde van de dag kan je eens een goede kamillethee drinken of je zwangerschapskussen gebruiken tijdens een dutje.

Jouw leven op 31 weken zwanger: enkele tips

In week 31 van de zwangerschap groeit niet enkel je buik en je baby, maar ook je vermoeidheid! Om de komende weken wat dragelijker te maken, hebben we hier nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Ben je al die heisa rond je zwangerschap een beetje beu en heb je het gevoel dat het altijd daarom draait? Ben je de zin: “Mag ik eens aan je buik voelen?” zo beu als koude pap? Wel, dan hebben wij de oplossing voor jou: zeg dat dan eens. Ziezo, zo simpel is het eigenlijk. Zeg hoe je je daarbij voelt en vraag eens aan de andere hoe het met hun gaat en of ze eens iets leuk willen doen dat niet om de zwangerschap, maar om qualitytime
 • Doe jezelf eens een pleziertje en koop iets leuks voor jezelf. Dat kan gaan van een nieuwe, comfortabele pyjama tot een leuke plant of een leuk boek, … Leef je eens goed uit!
 • Weet je wat super lekker, super gezond en super makkelijk te maken is? Bananenbrood! Zo krijg je de nodige vitaminen van de dag binnen en hoef je je niet slecht te voelen als je er van aan het eten bent.

Wat met de papa?

Wat kan een papa in spé nog allemaal doen in de laatste 9 weken van de zwangerschap? Een hele hoop natuurlijk! Hier zijn onze 2 top tips van deze week:

 • Maak eens een heerlijke mocktail en geniet samen van je partner van een gezellig en rustig avondje met z’n tweeën. Onze favoriet: de pompelmoes mocktail met munt, honing en limonade. Lekker fris en zoet, dat zal je partner zeker met veel plezier opdrinken!
 • Plan eens een leuke girls-night-out voor je partner zonder dat zij dit weet en contacteer haar vriendinnen voor een gezellige avond. Wedden dat ze super verrast en super blij zal zijn?

Jouw checklist op 31 weken zwanger

 • Heb je nog altijd geen zwangerschapskussen? Waar wacht je dan nog op? Dat is voor jou momenteel echt de uitvinding van de eeuw, geloof ons!
 • Wist je dat je navelstrengbloed kan doneren? Dat klinkt misschien heel raar, maar er zit wel een hele mooie gedachte achter: in dit bloed zitten namelijk bloedvormende stamcellen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Wil je doneren? Bespreek dit dan zeker met je dokter!
 • Bekijk zeker ook eens welke verzekeringen je moet afsluiten bij de geboorte van je kindje, dan kom je niet voor verrassingen te staan binnen een paar weken!
 • Heb je vaak restjes over van het avondeten? Vries deze dan in! Je zal zeker en vast nood hebben aan een snelle maaltijd tijdens de eerste weken na de bevalling!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.