30 weken zwanger

Proficiat, je bent nu 30 weken zwanger. Nog ongeveer 10 weken te gaan! Het einde komt meer en meer in zicht, waardoor je baby nu eindelijk zijn weerwolfhaartjes begint te verliezen.

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

Zelfs in week 30 blijft je kindje natuurlijk nog groeien. Wist je dat je kleine ‘komkommer’ nu even zwaar is als een schoudertas, zo’n 1,3 kg? Door dat onderhuids vet kan je baby zichzelf nu warm houden en verdwijnen de donshaartjes op het lichaam.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De zintuigen: Week na week beginnen de zintuigen van je kleine spruit beter en beter te werken. Ook de smaakpapillen schieten nu in actie, waardoor je baby kan proeven wat jij hebt gegeten. Je baby hoort je hart ook nog luider kloppen dan de week voordien.
 • Het donsjasje: Je kindje begint nu zijn weerwolfhaartjes te verliezen, die in het vruchtwater terechtkomen. Je baby kan deze haartjes inslikken, maar geen paniek: dat is al een eerste, goede oefening voor de darmen.
 • Het hersenweefsel: Je kleine Einstein wordt slimmer en slimmer met de dag, aangezien het hersenweefsel blijft toenemen. Wie weet wordt je kleine spruit wel even slim als mama of papa later!
 • De longen: De longen van je baby worden sterker en sterker om zich zo voor te bereiden op de eerste ademhaling!

GESPONSORD

Wat gebeurt er allemaal met mama?

In het derde trimester van de zwangerschap blijven de veranderingen maar komen en zullen lichamelijke klachten waarschijnlijk de bovenhand nemen. Ook in week 30 mag je je nog aan enkele veranderingen verwachten:

 • Nesteldrang: Ja hoor, je hoort het goed. In week 30 van de zwangerschap komt er bij jou een soort oerinstinct naar boven waarbij jij je ‘nestje’ proper wil houden, zoals een echt vogeltje. Zorg er echter wel voor dat je niet te zware klussen gaat uitvoeren (laat dat maar over aan je partner) bij het opruimen van je ‘nestje’ en vermijd chemische stoffen en verf!
 • Brandend maagzuur: Ook in het derde trimester kan je nog last hebben van brandend maagzuur. Hoewel de zwangerschapshormonen voor ontspannen spieren zorgen tijdens de bevalling, geldt dat helaas ook voor de spieren in het spijsverteringskanaal rond de 30ste week van de zwangerschap. Daardoor kunnen er spijsverteringssappen naar omhoog komen, en dat is natuurlijk niet zo aangenaam… Met een grotere baarmoeder en een baby in je buik kan dat maagzuur naar omhoog worden gedrukt, waardoor je een branderig gevoel in je keel krijgt. Zorg ervoor dat je voedsel eet dat goed verteerbaar is en vermijd zuur eten of zure dranken.
 • Vermoeid: Ben je steeds moe en suf? Dan heb je misschien wel een ijzertekort. Raadpleeg hiervoor zeker je dokter!

Jouw leven op 30 weken zwanger: enkele tips

Begin je de veranderingen (en de vermoeidheid die hiermee gepaard gaat) van week 30 te voelen? Dat is natuurlijk heel normaal, want binnen 10 weken mag je namelijk je kindje al verwachten! Hier zijn nog enkele tips om je zwangerschap misschien wat dragelijker maken terwijl je nog op het grote moment moet wachten:

 • Last van nesteldrang? Pak dan eens een rommelige kamer of kast onder handen! Maar zoals we al eerder zeiden: let op met chemische stoffen, bepaalde schoonmaakmiddelen en verf!
 • Kan je de laatste tijd niet goed slapen? Niet alleen kindjes kunnen een muziekmobieltje gebruiken, ook jij kan daar zeker je slapeloze nachten mee opvullen. De white noise machine kan namelijk zowel door mama als kindje worden gebruikt en geeft een rustgevend effect, waardoor jij en je baby beter zullen slapen.
 • Keep on smiling! Lachen zorgt er namelijk voor dat je minder stress ervaart en je spieren ontspannen. Kijk eens een grappige aflevering van Friends of bekijk je favoriete romcom. Wedden dat je in no time aan het schaterlachen bent?

Hallo? Papa? Ben je er nog?!

Natuurlijk kunnen ook de papa’s in spé niet wachten om hun kindje in hun armen te sluiten. Daarom dat we ook voor hun een aantal tips op een rijtje hebben gezet:

 • Spannend! Binnen ongeveer 10 weken is het zo ver! Geniet nu dus nog maar even van je rustige avond met een frisse pint in de hand en laat je partner meegenieten door eens 0,0% te kopen (als ze dit lust natuurlijk).
 • Organiseer eens een leuke spelletjesavond met vrienden of familie waarbij jij je als gastheer van je beste kant kan laten zien. Regel alle aankopen en spelletjes en laat je partner van een zorgeloze avond genieten.
 • Na al die inspanningen kan je natuurlijk ook eens vragen of de mama in spé jou eens wilt verwennen door je lievelingsmaaltijd of dessert te maken.

Jouw checklist op 30 weken zwanger

 • Of je nu fles- of borstvoeding gaat geven: bekijk al eens enkele leuke en handige flesjes voor na de bevalling! Dan moet je je daar binnen 10 weken geen zorgen over maken.
 • Koop die white noise machine. Nu. Echt, je zal ons hier later heel dankbaar voor zijn.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.