29 weken zwanger

Proficiat, je zit in de 29e week van je zwangerschap! Nog ongeveer 80 dagen (11 weken) te gaan! Kom op hé, je bent er bijna! Hoe is het gesteld met jou en de baby? Hopelijk zijn jullie beide goed aan het groeien en bijkomen!

Wat gebeurt er met de baby?

In week 29 is je baby even groot als een butternut (ook wel flespompoen genoemd) en even zwaar als een laptop. De groei van je kindje zal je dus waarschijnlijk al gemerkt hebben!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het skelet: Het skelet van je kindje verandert van zacht kraakbeen naar bot, waardoor je kindje stteds sterker en sterker wordt. Dat zal je waarschijnlijk voelen bij elke trap die je krijgt!
 • De smaakpapillen: Vanaf nu kan je kindje zoet van zuur onderscheiden, hoewel het nog niet echt iets heeft om te proeven.
 • De zenuwen: Het zenuwstelsel blijft zich ook verder ontwikkelen. De zenuwen worden nu namelijk bedekt met myeline, een stof die ervoor zorgt dat de zenuwen sneller signalen doorgeven aan de hersenen.
 • De hersenen: Deze beginnen zich nu meer te specialiseren in de verschillende zintuigen, zoals het zicht, gehoor, smaak, reuk en tast.
 • De navelstreng: Niet alleen je kindje wordt groter en dikker, ook je navelstreng ondergaat dezelfde veranderingen. De navelstreng heeft namelijk een belangrijke functie tijdens de zwangerschap. Zo zal het onder andere voedingsstoffen en zuurstof doorgeven aan je kindje en vormt het een barrière tegen ziektes en andere schadelijke stoffen.

Wat gebeurt er met de mama?

Ook in week 29 mag je je nog aan veranderingen verwachten. De voornaamste hebben we hier voor jou op een rijtje gezet:

 • Benauwd gevoel: Heb je soms last van een benauwd gevoel? Dat komt waarschijnlijk doordat je baarmoeder tegen je ribbenkas duwt, wat natuurlijk niet erg aangenaam is. Maar geen paniek, rond de 36e week begint de indaling van je baby waardoor er minder op de ribben wordt geduwd en jij meer ademruimte krijgt.
 • Heb je last van bloedverlies? Raadpleeg dan zeker je dokter! Er is niet altijd reden tot paniek: het kan namelijk ook om een poliep gaan of misschien is je placenta te vroeg losgekomen. Wat het ook mag zijn, maak zeker een afspraak met je dokter!
 • Zin in seks: Dit is heel normaal tijdens de zwangerschap en komt natuurlijk door een verhoging van je hormonen. Maar niet getreurd, het is niet omdat je zwanger bent dat er geen oplossing bestaat voor je probleem!

Jouw leven op 29 weken zwanger: enkele tips

Het einde komt meer en meer in zicht! Nu je al reeds 29 weken zwanger bent, heb je al heel wat veranderingen ondergaan. Om de komende weken wat dragelijker te maken, hebben we hier nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Zet al eens een materniteitskoffer klaar. Hierin zitten allerlei dingen die zowel jij als je baby nodig zullen hebben in het ziekenhuis. Zo ben je zeker op voorhand voorbereid! Dat kan gaan van je identiteitskaart en papierwerk tot een toiletzak, pyjama en kleertjes voor de baby.
 • Heb je soms paniekaanvallen of ben je soms onrustig? Praat er eens over met je partner, raadpleeg je dokter of doe eens aan yoga om wat tot rust te komen. Wij weten dat je het kan, nu moet je er zelf nog in geloven!

Wat met de papa?

Natuurlijk zijn we de papa’s in spé niet vergeten. Daarvoor hebben we ook enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens het derde trimester van de zwangerschap:

 • Natuurlijk moeten niet enkel de mama’s in spé nog genieten van de rust en vrijheid. Ook jij mag hier zeker nog van genieten! Plan eens een leuke dag of avond met de vrienden en speel eens poker of hou eens een bierdegustatie.
 • Ook nog een leuke manier om je op het vaderschap voor te bereiden: stel eens voor aan vrienden of familie om op hun kleintjes te passen (voor een dag of in het weekend). Zo kan je al eens proeven het leven met kinderen en zien wat zij leuk vinden.

Jouw checklist op 29 weken zwanger

 • Heb je pijn aan je voeten en benen door de grote last die ze moeten dragen? Investeer dan eens in comfortabele slippers en schoenen.
 • Je baby zou nu al veel moeten bewegen en schoppen. Zo weet je dat het goed gaat met je kindje. Als je baby een hele dag niet beweegt of eens minder beweegt, kan je altijd eens je dokter bellen om een controle-echo te doen (als voorzorg natuurlijk).
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.