28 weken zwanger

Proficiat, je bent al ongeveer 200 dagen zwanger! Goed bezig mama; nog ongeveer 12 weken te gaan! Wie had dat durven denken in de eerste weken van de zwangerschap? Hopelijk gaat alles goed met jou en de baby en ben je samen met je partner, vrienden en familie aan het genieten van de zwangerschap.

Wat gebeurt met je kleine aubergine?

Vanaf week 28 is je kleine ‘aubergine’ even zwaar als een dikke wollen trui (ongeveer 1 kg) en kan het knipperen met de ogen! Je baby blijft je maar verbazen en kan elke week meer en meer!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De ogen: Hoewel de ogen van je baby pas een week geleden zijn opengegaan, kan je baby deze week al knipperen! Een echte ‘babe’ of ‘casanova’ die kleine pruts van jou!
 • De ademhaling: Elke dag oefent je baby op de ademhaling en elke dag lukt dat beter en beter. Voel je af en toe een schok in je buik? Dan kan het zijn dat je kleine spruit zich verslikt heeft of zelfs de hik heeft, schattig hé?
 • Het dromen: Wist je dat je baby vanaf nu begint te dromen? Misschien wel over mama en papa, of over de leuke boekjes die worden voorgelezen.
 • De positie: Aangezien je baby nu nog genoeg plaats heeft, zal het hiervan gebruik maken en je buik nog de laatste weken op stelten zetten. Zit je baby boordevol energie en stampt het nu heel veel met de beentjes? Dan zal het dat na de bevalling waarschijnlijk ook nog blijven doen.

Wat gebeurt met mama aubergine?

In het derde trimester van de zwangerschap blijven de veranderingen maar komen en zullen lichamelijke klachten waarschijnlijk de bovenhand nemen. Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten tijdens de komende weken:

 • Bekkeninstabiliteit: Het hormoon relaxine maakt de verbindingen tussen je bekkenbeenderen soepeler om zo de bevalling vlotter te laten verlopen. Je baby kan hierdoor makkelijker door de bekken op de wereld komen. Spijtig genoeg zorgt het nu eerder voor ongemak, aangezien dit je zenuwen sneller knelt en je sneller last zal krijgen van je bekken en je onderrug (ook wel bekend als zwangerschapsischias). Zorg voor een goede balans tussen beweging en rust om zo de klachten wat te verzachten.
 • Rustelozebenensyndroom: Het wat? Het rustelozebenensyndroom, of kortweg RLS, is wanneer je ’s avonds of ’s nachts last hebt van een onaangenaam gevoel in de benen, dat vermindert als je beweegt. Raadpleeg zeker je dokter als je hier last van hebt. Hij kan je namelijk wat magnesium- of ijzerpillen voorschrijven. Wat ook kan helpen is een warm bad, stretchen of een massage.

Enkele tips voor rond 28 weken zwanger

Begin je de veranderingen (en de vermoeidheid die hiermee gepaard gaat) van het derde trimester te voelen? Dan kunnen de volgende tips je zwangerschap misschien wat dragelijker maken:

 • Zou je borstvoeding willen geven? Denk dan eens aan een borstvoedingscursus, waarbij experts je handige tips geven voor wanneer je baby er is en je borstvoeding moet geven.
 • Wil je eerder flesvoeding geven? Informeer je hier dan over en raadpleeg je dokter!
 • Al eens gehoord van frambozenblad? Dat is een soort thee dat bekend staat om de heilzame werking op de baarmoeder en het bekken. Probeer het zeker eens uit als je veel klachten ervaart!

Hoe kan je partner helpen?

En wat met de papa’s in spé? Daarvoor hebben we ook enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens het derde trimester van de zwangerschap:

 • Koop om te lachen eens een ‘beste papa’ en ‘beste mama’ mok, of bestel er eentje voor de meter, peter, oma of opa! Wat je ook kan doen, is een gepersonaliseerde mok maken en er iets anders op laten schrijven!
 • Laat je partner weten dat je haar graag ziet. In het derde trimester begint de zwangerschap waarschijnlijk zwaar op haar te wegen (letterlijk en figuurlijk). Stel eens voor om te koken, de was en de plas te doen of zorg voor wat qualitytime

Jouw checklist op 28 weken zwanger

 • Geniet nu nog even van je vrije tijd en je rust en kijk eens een hele dag (of avond) naar je favoriete serie: van Friends, tot The Office en Gossip Girl, … Haal de popcorn al maar boven!
 • Vanaf de 6de maand van je zwangerschap kan je je startbedrag aanvragen.
 • Al nagedacht hoe je adressen van vrienden en familie gaat verzamelen? Gebruik een online adresboek: stuur één link uit en laat iedereen zélf hun adres invullen.
 • Verveel je je een beetje? Dan is hier iets leuk om je mee bezig te houden tijdens de dag: tel eens hoeveel keer je kleine spruit wel niet schopt!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.