27 weken zwanger

In week 27 is er een einde gekomen aan het tweede trimester en zit je officieel in het derde trimester van je zwangerschap! 27 weken, dat kan al serieus tellen! Vier deze mijlpijl zeker en vast met je partner, vrienden en familie!

Wat gebeurt er met je baby?

Vanaf deze week is je baby even groot als een bloemkool en even zwaar als een dwergkonijntje. Je baby blijft dus maar groeien en groeien (dit nog zeker een dikke 13 weken). Dat is voor jullie beide natuurlijk heel vermoeiend!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De ‘afwerking’: Van buitenaf lijkt je baby’tje klaar om geboren te worden, alhoewel er binnenin nog tamelijk wat gebeurt. De longen en hersenen blijven zich bijvoorbeeld ontwikkelen.
 • De ogen: De ogen van je baby gaan stilletjes aan open. Je kleine spruit zal oefenen op het openen en sluiten hiervan!
 • De lengte en het gewicht: Je baby zal de komende weken zeker nog groeien, maar neemt vooral toe in gewicht. Je kleine spruit zal namelijk nog drie tot vier keer zo zwaar worden! Zo heeft je baby genoeg onderhuids vet aangemaakt om de lichaamstemperatuur zelf te regelen. Door de toename in gewicht en vet vallen de donshaartjes ook uit.
 • Het immuunsysteem: Het immuunsysteem van je kindje ontwikkelt zich echter niet zo snel. Wist je dat jij hierbij een handje kan helpen door je te laten vaccineren tegen ziektes? Je geeft je antistoffen namelijk via de placenta door aan je kindje.

Wat gebeurt er met de mama?

In het derde trimester van de zwangerschap mag je je zeker nog aan veranderingen verwachten.  De zwangerschap komt steeds dichterbij, waardoor jij en je baby maar blijven groeien. Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten tijdens de komende weken:

 • Couperose: Bij een nieuw trimester hoort natuurlijk ook een nieuw kwaaltje. Ooit al eens gehoord van couperose? Dat is een kwaaltje waarbij er tijdens extreme temperatuurwisselingen gesprongen adertjes in je gezicht ontstaan. Deze verdwijnen gelukkig wel weer snel na de bevalling.
 • Broze nagels: Waar zijn die sterke nagels van het tweede trimester naartoe, vraag je je misschien af? Spijtig genoeg is dat verleden tijd en kunnen je nagels zelfs broos worden en afbreken. Enkele tips voor sterkere nagels vind je in de rubriek hieronder.
 • Oefenweeën: Tijdens het derde trimester kan je last krijgen van een harde buik door het samentrekken van je baarmoeder. Deze oefenweeën, ook wel Braxton Hicks-contracties genoemd, bereiden je voor op de echte weeën tijdens je bevalling. Geen paniek als je geen oefenweeën hebt, niet iedereen heeft hier last van.

Jouw leven op 27 weken zwanger: enkele tips

In week 27 van de zwangerschap groeien niet enkel je buik en je baby, maar ook je wallen! Het groeiproces is zeker een vermoeiende periode voor jullie beide. Om het wat dragelijker te maken, hebben we hier nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Last van broze nagels? Lak je nagels dan eens met een versterkende en voedende nagellak of smeer ze eens in met een verzorgende nagelcrème.
 • Ben je wat vermoeid en slaap je niet goed omdat je constant naar het toilet moet? Zorg er dan voor dat je vlak voor het slapengaan niet te veel drinkt en in de dag vaak naar het toilet gaat.

En de papa?

Natuurlijk hebben we niet enkel tips voor de mama’s in spé, maar ook voor de papa’s in spé. Hier zijn enkele tips die je kan uitproberen tijdens de eerste week van het derde trimester van de zwangerschap:

 • Heb jij al een Spotify playlist aangemaakt voor je kindje? Ga de strijd aan met je partner en probeer je kindje te overtuigen waarom jouw muziekstijl de beste is.
 • Heb je die leuke filmpjes al gezien waar papa’s leuke dingen uithalen met hun kinderen, zoals een staart maken met een stofzuiger? Hoewel het nog veel te vroeg is, en je deze dingen pas kan uithalen binnen een paar jaar, is het toch leuk om je op die manier op het vaderschap voor te bereiden.

Jouw checklist op 27 weken zwanger

 • Gun jezelf wat rust en slaap eens uit! Zorg ervoor dat de papa, vrienden of familie je niet storen!
 • Doe je geregeld een workout? Zorg dan voor de nodige aanpassingen in het derde trimester, je zal namelijk niet meer dezelfde lenigheid en conditie hebben. Luister dus naar je lichaam.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.