26 weken zwanger

26 weken zwanger, weet je wat dat betekent? Dat betekent dat jij aan de laatste week van het tweede trimester bent gekomen, proficiat! Je ziet het, de bevalling komt steeds dichterbij! Nog geen reden toch paniek, want je kan je (samen met je partner en familie en vrienden) nog een paar weken hier op voorbereiden.

Wat gebeurt er met de baby?

Je baby blijft maar groter en groter (en dikker en dikker) worden, wat natuurlijk hetzelfde betekent voor jou (hoewel jij deze kilo’s er nog af kunt sporten, maar je baby best in gewicht blijft toenemen na de bevalling). In week 26 is je baby even groot als een courgette en even zwaar als een paar sneakers!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het gezichtje: Het gezichtje van je kindje krijgt meer en meer een menselijke vorm. De wenkbrauwen, oogleden en lippen worden steeds duidelijker en ook beginnen de tanden en het tandvlees zich te ontwikkelen.
 • Het gewicht: Door steeds meer bij te komen in gewicht begint je kindje ook stilletjes aan minder op een mini-weerwolfje te lijken en zijn donshaartjes te verliezen.
 • Het immuunsysteem: Dankzij de placenta begint je kleine spruit zijn immuunsysteem meer en meer op te bouwen om zo, na de bevallig, zeker bestendig te kunnen zijn tegen infecties.

Hoe gaat het met mama?

In week 26 van de zwangerschap zou je uitgerekende datum (normaal gezien) binnen 14 weken zijn! De bevalling en de komst van je kindje komt dus dichter en dichter bij.  Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten in de komende 14 weken:

 • Blaasontsteking: Ja, je hoort het goed. In week 26 kan je nog steeds last hebben van een blaasontsteking. Je baarmoeder (en je buik) blijft namelijk maar groeien en groeien, waardoor het op de blaas blijft duwen. Heb je hier echt enorm veel last van? Raadpleeg dan eens je dokter.
 • Darmklachten: Ook kan de baarmoeder op de darmen beginnen duwen, waardoor je wel eens last zou kunnen hebben van darmklachten. Je darmen kunnen daardoor gevoeliger zijn en minder goed werken. Drink daarom genoeg water zodat zowel jij als je kindje niet uitdrogen en goed verder kunnen groeien.
 • Hoofdpijn: Last van hoofdpijn is heel normaal tijdens de zwangerschap. Dat heeft namelijk te maken met hormoonwisselingen, je houding, een lage bloedspiegel, dehydratatie en stress. Raadpleeg je dokter als je hier veel last van hebt.

Jouw leven op 26 weken zwanger: enkele tips

Het einde komt meer en meer in zicht! Nu je aan het einde van het tweede trimester bent aangekomen en (nog maar) 14 weken te gaan hebt, kan je dit zeker vieren met je partner! Ook hebben we nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Verveel je je een beetje? Doe dan eens dingen waar je anders nooit de tijd voor vind, zoals het onkruid spitten in de tuin, eens leuke bloemen planten, een moestuintje beginnen, … Zo heb je toch al een aantal dingen om handen!
 • Ben je die rommel en overvolle kasten kotsbeu? Pak deze dan eens aan Maria Kondo-style waarbij je ook enkele tips ‘mee naar huis’ kan nemen van deze opruimgoeroe.

Alles oké met de papa?

En wat met de papa’s in spé? Daarvoor hebben we ook enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens de laatste week van het tweede trimester van de zwangerschap:

 • Voel je je wat onzeker over het vaderschap? Praat er dan eens over met je eigen vader of met vrienden en familie. Laat je partner ook weten waar je je onzeker over voelt, misschien voelt zij er net hetzelfde over!
 • Knutsel iets leuk in elkaar voor je kleine spruit, iets wat hij of zij na de bevalling kan gebruiken en je later ook in een herinneringendoos kan steken.
 • Kijk eens rond naar een leuke body met een grappig tekstje op of maak er zelf eentje voor je kindje, waar de mama zeker ook mee kan lachen!

Jouw checklist op 26 weken zwanger

 • Niet alleen de papa, maar ook de mama kan de handen uit de mouwen steken en iets in elkaar knutselen voor de herinneringendoos. Maak bijvoorbeeld een tekening van een belangrijk moment in jullie leven, of vraag om een tekening van kindjes of andere leden van de familie.
 • Overweeg eens om een 3D of zelfs 4D echo te laten maken, waarbij je je kindje van verschillende kanten kan bewonderen. Heel leuk ook om in herinneringendoos te steken of aan je dagboek toe te voegen!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.