23 weken zwanger

Tijdens week 23 van de zwangerschap maakt je lichaam zich al klaar voor de borstvoeding, hoewel dat nog eventjes moet wachten! Je kleine spruit begint nu ook beter en beter te horen!

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

Je baby is nu even groot als een maïskolf en even zwaar als een rugzak (ongeveer een halve kilogram)! Dat had je waarschijnlijk wel al gemerkt op de weegschaal, maar dat is natuurlijk een goed teken.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het gehoor: Vanaf nu hoort je baby niet enkel jouw hartslag en het gesuis van je lichaam, maar ook geluiden van buitenaf. Die leuke baby-playlist die je op Spotify hebt aangemaakt, je hond die soms eens blaft, je partner die een boekje voorleest, … Vanaf nu hoort je baby dit allemaal en zal het daardoor ook minder schrikken van geluiden na de geboorte.
 • Het gewicht: Je kindje weegt al ongeveer een halve kilogram, maar dat zal de komende weken zeker nog veranderen. Je kindje moet namelijk nog een paar kilo’s bijkomen alvorens geboren te worden. Goed nieuws voor je kleine spruit, maar misschien wat minder goed nieuws voor jou… Hoe dan ook zal je kindje dat vetlaagje zeker nodig hebben om zich buiten de baarmoeder te kunnen verwarmen.
 • De ademhaling: Er beginnen zich bloedvaten in de longen van je kindje te ontwikkelen om het zo te helpen met ademen. Je kindje is nu dagelijks bezig met ademhalen door vruchtwater in en uit de longen te laten stromen.
 • Het hartje: Het hartje van je kleine spruit klopt al voor jou; de hartslag is namelijk al zo sterk dat je het kan horen via een stethoscoop!

Wat gebeurt er met mama?

Na 23 weken hebben jij en je lichaam al heel wat veranderingen moeten doorstaan. Hoewel je al voorbij de helft van de zwangerschap bent, zijn er toch nog steeds wat veranderingen waaraan je je mag verwachten:

 • Opgezwollen enkels en voeten: Heb je last van opgezwollen enkels en voeten op het einde van de dag of tijdens de zomermaanden? Dat wordt ook wel oedeem genoemd, waarbij er extra vocht in je bloedbaan komt en dit naar je enkels en voeten zakt. Wat kan je hier nu aan doen? Wel, veel bewegen en water drinken, met je voeten omhoog zitten en regelmatig van houding veranderen, doet al heel veel!
 • Donkere tepels: Je tepels kunnen donkerder worden en meer beginnen uitsteken. Dat is helemaal normaal. Wanneer je klaar bent met borstvoeding geven, keren ze terug naar hun normale kleur.
 • Rare cravings: Je hebt de voorbije maanden waarschijnlijk al veel naar bepaald voedsel gesnakt, maar wat als je nu cravings hebt naar iets wat niet eetbaar is, zoals klei of zout? Dat kan een symptoom zijn van Pica, een aandoening waarbij je hunkert naar oneetbare dingen en wat kan wijzen op een ijzer- of ander voedingstekort. Raadpleeg zeker je dokter als je hier last van hebt zodat je snel weer kan snakken naar normale dingen, zoals ijs en chocolade.

3 top tips voor jouw leven op 23 weken zwanger

Nog even en je kan je kleine spruit eindelijk in je armen nemen. Hieronder vind je nog een enkele handige en leuke tips om uit te proberen terwijl je hier op moet wachten:

 • Zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Wat dacht je van eens een dagje te gaan shoppen met de vriendinnen, of eens een markplaats of rommelmark af te gaan om wat goedkope babyspullen (en een zakje met snoep natuurlijk) te scoren?
 • Terwijl je dan toch aan het shoppen bent, kan je eens rondkijken voor babykleertjes. Hoe schattig zijn die kleine schoentjes wel niet?
 • Bewegen kan je ook dankzij kegeloefeningen. Dat zijn lichaamsoefeningen die de bekkenbodemspieren trainen, wat handig is als je regelmatig last hebt van urineverlies.

En papa, wat kan die doen?

Ook voor de papa’s in spé is het bijna zo ver en kan je je kindje bijna in de armen sluiten. Voor het zo ver is, vind je hier nog enkele tips die je kan uitproberen tijdens de laatste maanden van de zwangerschap:

 • Ooit al gehoord van een milestone box? Dat is een doos waar je al je herinneringen in kan bewaren. Super leuk voor de hele familie en natuurlijk ook voor je kleine spruit! Koop (of maak) er eentje en steek er al een paar foto’s en herinneringen in. Wedden dat je partner dit heel leuk zal vinden?
 • Kan je niet wachten totdat je kindje er is? Steek het kinderbedje dan eens in elkaar, als je er al één hebt gekocht!

Jouw checklist op 23 weken zwanger

 • Heb je nog een kleine spruit rondlopen en nog steeds geen inspiratie voor een naam? Vraag eens aan je kindje welke naam hij of zij zou willen. Wie weet komen ze wel op de proppen met een hele originele en leuke naam (zolang het maar niet ‘Bumba’ of ‘Samson’ is).
 • Koop al eens wat babyspeeltjes of babymobiles met baarmoedergeluiden. Later, nadat je kindje geboren is, zal dit hem of haar zeker tot rust brengen. De baarmoedergeluiden bootsen namelijk de geluiden na die de baby momenteel hoort en geven een veilig gevoel na de bevalling.
 • Verzamel adressen van vrienden en familie eenvoudig via een online adresboek. Stuur één link uit en laat iedereen zélf hun adres invullen.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.