Al 15 weken zwanger en nog ongeveer 20 weken te gaan. Je zit bijna in de helft! Wie had gedacht dat het zo snel zou gaan? Geniet maar met volle teugen van dat tweede trimester.

Wat gebeurt er met je kleine oogappel?

Vorige week was je baby nog even groot als een citroen, nu (in week 15) is het even groot als een appel. Benieuwd hoe groot het volgende week gaat zijn, nu het goed aan het groeien is.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De oren en de ogen: Vorige week zaten de ogen nog aan de zijkant van het hoofdje, maar doordat deze zich verplaatst hebben naar de voorkant van het gezicht hebben de oren ruimte gekregen om zich van de nek naar de zijkant van het hoofdje te verplaatsen. Ook is je baby nu gevoelig aan licht, hoewel het zijn oogjes nog steeds niet kan openen. Als je een zaklamp in het gezichtje zou schijnen, zou het waarschijnlijk snel willen wegkijken van de lichtstraal.
 • De botten: De botten zijn zich aan het vormen in de armen en de benen van je baby.
 • De huid: De huid van je baby is in week 15 nog heel dun, bijna doorzichtig, waardoor je de aderen goed kan zien. Hier zal later wat babyvet bijkomen, waardoor je baby minder doorzichtig wordt.
 • De haren: Over het gehele lichaam van je kindje groeit er nu een klein laagje met zachte haartjes, ook wel lanugo genoemd, om het zo van genoeg warmte te voorzien.
 • De stembanden: De stembanden van je kindje worden ook gevormd. Het zal wel eventjes duren voor je je kindje zal horen. Dat gebeurt namelijk pas bij de geboorte wanneer het voor de eerste keer huilt!

Het leven zoals het is: trimester #2

Het tweede trimester is nu echt van start gegaan. Dit gaat natuurlijk ook gepaard met een aantal veranderingen, niet enkel voor het kindje, maar ook voor jou:

 • Gewichtstoename: Het kan zijn dat je in het eerste trimester hier niet veel van gemerkt heb, maar omdat je kindje nu sneller en sneller begint te groeien, ga je dit natuurlijk ook merken aan je lichaamsgewicht. Geen paniek, het is net gezond voor jou en je baby dat je bijkomt! Kom je amper bij of val je zelfs af? Ga dan eens langs bij je dokter.
 • Bandenpijn: Wat is bandenpijn? Wel, je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Doordat je wat bijkomt, worden deze banden uitgerekt. Hierdoor kan je pijn krijgen aan één of beide kanten van je buik, vooral als je plotseling van houding verandert. Door het spannen van je buikspieren kan je de pijn wat verplichten. Vraag je dokter ook zeker om advies.
 • Bloedneus: Doordat je lichaam nu extra bloed aanmaakt, is het volledig normaal dat je soms eens een bloedneus zou krijgen. Het is dus niets om je ongerust over te maken.

Enkele tips om week 15 door te komen

Kijk je al uit naar het moederschap maar ben je toch wat nerveus over wat er je nog de komende maanden te wachten staat? Dan zijn hier een paar tips om je een beetje op weg te helpen:

 • Nu is eigenlijk echt het perfecte moment om een leuk projectje te starten. Begin eens met het planten van een eigen, kleine moestuin of kruidentuin bijvoorbeeld. Of start met muzieklessen en het leren van een instrument, zoals gitaar of keyboard.
 • Bandenpijn hebben we eerder boven al uitgelegd, maar wist je dat stretchen hierbij ook enorm helpt? Probeer dit dagelijks eens uit.
 • Probeer eens wat nieuwe receptjes uit waar ijzer inzit. Wist je dat linzensoep bijvoorbeeld boordevol ijzer zit, iets wat je echt wel nodig hebt nu? Een lekker appelslaatje met dadels doet ook wonderen.

Wat kan je partner doen?

Natuurlijk kunnen de papa’s in spé ook de handen uit de mouwen steken:

 • Hoe is het eigenlijk gesteld met de snorren en baarden die jullie hebben laten staan? Nog een leuk ideetje: je kan deze stap per stap afscheren. Van een ringbaardje, tot sik, tot een echte Franse moustache, … Leef je uit! (sorry mama’s)
 • Maak eens een ludieke quiz voor je partner en vrienden. Een gezellige avond gegarandeerd!
 • Aangezien je partner geen alcohol meer mag drinken, kan je eens leuk uitpakken met een lekkere Virgin Mojito of een Virgin Margarita. Dat zal ze enorm appreciëren.

Jouw checklist op 15 weken zwanger

 • Beginnen je kleren wat te spannen? Dan is dit het perfecte moment om eens te gaan shoppen! Enkel voor zwangerschapskleren uiteraard (of dat is toch wat je je partner wijsmaakt).
 • Hou eens een spa-at-home avond met je vriendinnen. Een gezichtsmaskertje, nagellak, een paar Flairs, … Helemaal perfect voor jullie girls night out!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.