Amai, dat gaat snel! Al 12 weken ver zeg. Rond deze periode volgt er een belangrijke echo.

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

Je baby heeft in de laatste drie weken een heuse groeispurt doorgemaakt: je kleintje is maar liefst verdubbeld in lengte! Daarnaast krijgt het gezichtje ook meer vorm, de ogen en oren zitten nu (bijna) op de hun plaats. De vingertjes en teentjes zijn nu los van elkaar, waar zelfs kleine nageltjes op beginnen te groeien.

Ook de melktandjes beginnen zich onder het tandvlees te vormen. Je baby krijgt dus steeds meer en meer de vorm van een klein mensje maar het duurt natuurlijk wel eventjes tot je kleintje volledig volgroeid is! 

De organen en lichaamssystemen van je baby zijn nu ook volledig ontwikkeld en verplaatsen zich stilletjes aan naar de juiste plek in het lichaam. Nu is het gewoon nog een kwestie van groeien, groeien, groeien!

Sommige systemen beginnen zelfs al te werken: zo spannen de spieren van het spijsverteringssysteem zich op, deze samentrekkingen zorgen ervoor dat je baby eten kan doorslikken zodra hij geboren is. In de volgende 28 weken zullen alle organen en lichaamssystemen verder groeien, worden ze meer verfijnd en echt beginnen werken.

Vanaf nu maakt je kleintje ook zelf hormonen aan, aangezien de hypofyse, een kliertje dat zich vlak onder de hersenen bevindt, deze begint aan te maken na 12 weken. Het beenmerg is er ook volledig klaar voor om witte bloedcellen aan te maken, zodat je kleintje kan beschermd worden voor ziektes en kan vechten tegen infecties.

Als laatste heb je enorm veel kans dat je eindelijk, voor de eerste keer, de hartslag van je baby zal horen. Een geluid dat als muziek in de oren zal klinken!

Wat gebeurt er met de mama?

Je baby blijft groeien en heeft steeds meer nodig, wat resulteert in enkele ongemakken voor jou.

Hoofdpijn begint frequenter voor te komen, aangezien je hormonen door je lichaam gieren. Daarnaast dragen dehydratatie en een lage bloedsuikerspiegel hieraan bij.

Ook je bloeddruk is aangetast, want je baby heeft extra veel bloed nodig om gezond door te groeien. Daardoor gaat er minder bloed naar jouw lichaam en hersenen.

Naast hoofdpijn, zul je je dus ook duizelig voelen. Om dit zoveel mogelijk te verhelpen, drink je dus best veel water, eet je regelmatig en rust je voldoende. 

De hormonen in jouw lichaam reageren ook op de groei van je baby: melanine neemt fors toe, waardoor je last kan krijgen van melasma. Hierbij ontstaan er grillige donkerbruine vlekken op het gezicht. Dit wordt ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, aangezien het enorm vaak voorkomt bij zwangere vrouwen.

Maar geen paniek, na je bevalling zullen deze vlekjes in de meeste gevallen vervagen. Door melasma reageer je ook feller op zonlicht, dus pas zeker op met te lang of onbeschermd in de zon te zitten. 

Samen met je kleintje, groeit jouw baarmoeder mee en is nu ongeveer even groot als een pompelmoes. Broeken zullen steeds moeilijker dicht gaan, aangezien jouw baarmoeder zich niet meer in de onderkant van het bekken bevindt, maar zich verplaatst naar de onderbuik. We hebben goed nieuws, dit betekent ook het einde van een onaangenaam zwangerschapssymptoom: steeds naar het toilet moeten gaan.

Andere onaangename zwangerschapssymptomen die steeds meer vervagen na twaalf weken zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten en tepels en afkeer van voedsel.

Een handig verlanglijstje voor jou en je baby?

Met een lijstje bij Pakske, kan je eenvoudig artikelen toevoegen van eender welke webshop. Start vandaag je verlanglijst, volledig vrijblijvend. Meer info ›

Jouw leven op 12 weken zwanger: enkele tips

Vanaf de twaalfde week kan je beginnen met je bekkenbodemspieren te trainen. Als je deze oefeningen regelmatig doet, kan je bevalling korter duren en heb je minder tijd nodig om na de bevalling te genezen. De oefening zijn simpel: span je bekkenbodemspieren 20 keer na elkaar 10 seconden op en doe dit 3 keer per dag. Niet enkel helpen deze oefening je bij en na de bevalling, maar blaasproblemen tijdens de zwangerschap kunnen hierdoor ook verminderen! 

Je moet ook nog steeds oppassen met wat je eet of drinkt. Blijf uit de buurt van ongepasteuriseerde melk en kazen. Voorlopig dus geen zachte kazen zoals camembert, geitenkaas of feta voor jou, tenzij je zeker bent dat er geen ongepasteuriseerd producten in zitten.

Drink uiteraard geen alcohol, want dit kan serieuze gevolgen hebben voor je baby. En als laatste: sushi, oesters en andere rauwe vis kan bacteriën, parasieten of andere stoffen bevatten die slecht zijn voor je baby. 

Doordat je hormonen in het rond schieten, en je steeds minder kan en mag, kan je last krijgen van dipjes. Praat hierover met jouw partner of met een vriendin praten, je hart af en toe luchten kan namelijk wonderen doen! Wat je ook kan doen, is jezelf wat oppeppen: welke leuke dingen kan je wél doen tijdens je zwangerschap? Naar welke nieuwe dingen kijk je het meeste uit? 

Het leukste aan twaalf weken zwanger zijn, is dat je eindelijk je kleintje duidelijk te zien krijgt op de echografie. Dit is een grote mijlpaal! Op dit moment kiezen de meeste ouders ervoor om hun zwangerschap met de wereld te delen. Je kan dit op een originele manier doen en op het internet vindt je hier heel veel inspiratie voor. Dit is zeker een leuke manier om je gedachten wat te verzetten van alle kwaaltjes die je momenteel doormaakt.

Wat met de toekomstige papa?

Elke vrouw reageert anders op haar zwangerschap en de gevolgen ervan. Maar op dit moment voelt ze zich waarschijnlijk heel oncomfortabel, door de hormonen en het feit dat haar lichaam vocht vasthoudt.

Neem haar kwaaltjes serieus en bestempel ze niet als ‘gezeur’. Ondersteun en help haar, zodat ze zich toch wat beter voelt in deze periode.

Jouw checklist op 12 weken zwanger

  • Reserveer alvast een plekje bij zwangerschapsyoga en een bevallingsklas, indien je deze wilt volgen
  • Wil je weten of je baby gezond is? Laat dan een NIP-test (NIPT) uitvoeren, vraag hierover meer info aan je arts. 
  • Denk na over hoe je je zwangerschap wilt aankondigen aan de buitenwereld, doe wat inspiratie op op het internet.
  • Koop alvast wat basisstukken aan voor je zwangerschapsgarderobe, zelfs tweedehands kan je hele leuke kledij kopen. 
  • Bekijk al eens welke kinderopvang je wilt gebruiken en contacteer hen, want de wachtlijsten kunnen enorm lang zijn. 
  • Als je kraamzorg wilt, kan je deze best nu al inplannen. Controleer ook of deze gedekt wordt door de extra diensten van je hospitalisatieverzekering. 
  • Breng je ziekenfonds en je werk op de hoogte. Op deze manier ben je extra goed voorbereid voor de komende maanden.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.