Wauw, al 11 weken zwanger! Binnen ongeveer 25 à 29 weken kan je je kleine spruit eindelijk in de armen nemen, nog eventjes volhouden dus! Jouw baby, nu een foetus, en jij hebben nog een kleine weg af te leggen.

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

In week 11 van de zwangerschap spreken we letterlijk van een kleine spruit aangezien je baby nu dezelfde grootte heeft! Ook weegt je baby nu zo zwaar als een euromunt.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De spieren: Er beginnen zich nu mini-spiertjes te vormen, waardoor je baby zijn armen en benen kan bewegen.
 • De vingers en tenen: Deze hangen niet meer aan elkaar, maar zijn volwaardige vingers en tenen die beweegbaar worden.
 • Het geslacht: Het geslacht van de baby is nu aan de buitenkant zichtbaar, maar op een echo nog niet te onderscheiden. Hiervoor moet je nog eventjes op de tanden bijten, dit kan namelijk rond week 14!
 • Het hartje: Het hartje klopt al sinds week 6, maar door de vorming van de vier kamers en de hartkleppen kan je gynaecoloog het nu pas horen. Geen paniek als dit nog niet lukt, het is goed mogelijk dat je kleine, bange spruit zich wat verstopt in de baarmoeder.
 • Het hoofdje: Het hoofdje van de baby begint nu normale verhoudingen aan te nemen in vergelijking met de rest van het lichaam.

Wat gebeurt er met de mama?

Week 11 van de zwangerschap, dat betekent dat je toch al eventjes zwanger bent! Het is dan ook niet abnormaal dat je lichaam hierop reageert en je misschien volgende symptomen ervaart:

 • Misselijkheid: Het kan zijn dat je nog altijd last hebt van ochtendmisselijkheid. Hou nog eventjes vol, in het tweede trimester verdwijnt dit en komt je eetlust weer terug!
 • Zichtbare aders: Doordat je bloedsomloop harder gaat werken omdat je voedsel moet leveren aan je baby, kan het zijn dat je aders ietsje duidelijker te zien gaan zijn. Vooral je borstkas en buik mogen hier aan geloven. Tijdens de zwangerschap neemt het volume van het bloed bij de gemiddelde vrouw toe tot ongeveer 50%. De aders zijn nu dus makkelijker te zien doordat er meer bloed in zit. Maar geen paniek, na de bevalling keert alles terug naar zijn oorspronkelijke staat. Je lichaam moet ook nog gewend geraken aan die bloeddoorstroming waardoor je je soms een beetje duizelig kan voelen. Zet je neer of lig eventueel wanneer je dit voelt opkomen zodat je zeker niet valt. Eet gezonde snacks voor een snelle boost van je suikerspiegel en blijf jezelf hydrateren om duizeligheid te voorkomen.
 • Vaginale afscheiding: Soms kan het wel eens zijn dat je wat verrassingen in je slipje terugvindt. Dat is heel normaal. Vermijd wel het gebruik van doekjes: deze tasten de zuurtegraad van je vagina aan waardoor deze gaat binnen irriteren.

Een handig verlanglijstje voor jou en je baby?

Met een lijstje bij Pakske, kan je eenvoudig artikelen toevoegen van eender welke webshop. Start vandaag je verlanglijst, volledig vrijblijvend. Meer info ›

Jouw leven op 11 weken zwanger: enkele tips

Trimester 1 loopt bijna op zijn eind en de ochtendmisselijkheid zit er bijna op! Hier enkele tips om je voor te bereiden op het tweede trimester:

 • Onze gouden tip: eet gezond en zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt! Vanaf deze week mag je ook stoppen met het slikken van foliumzuur.
 • Nu je ochtendmisselijkheid aan het wegebben is en je meer energie hebt ’s ochtends, kan je eens aan yoga doen. Super goed voor de stress en de nachtrust!
 • Hoewel gezond eten aangeraden is, is het niet zo erg om eens in te geven aan je cravings: maak eens een lekkere chocoladetaart of cake!

Wat met de papa in spé?

Ook voor de papa’s in spé komt er een einde aan trimester 1, hoe spannend! Hier enkele tips om je daar op voor te bereiden:

 • Met trimester 2 in het vooruitzicht, begin je misschien lichtjes te stressen. Een zwangerschap is natuurlijk niet enkel stresserend voor de vrouw, maar ook zeker voor de man. Pak daarom eens een welverdiend badje met wat bubbels, je hebt het verdiend.
 • Ben je eerder een ‘ik ben een echte man’-type? Pak dan een goeie pint, zet je in de zetel en kijk een spannend potje voetbal. Dat is ook een manier om te ontspannen zeker?
 • Ga zeker ook mee naar de doktersafspraken en laat zien dat je twee handen op één (zwangere) buik bent. Het zijn deze kleine dingen die haar laten zien dat je haar (en de baby) graag ziet.

Jouw checklist op 11 weken zwanger

 • Ga eens na bij je gynaecoloog wat een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is en of je deze zou willen afleggen. Met deze test kan de dokter namelijk het risico inschatten dat je baby geboren wordt met een chromosoomafwijking. Dit is natuurlijk niet verplicht.
 • Zin om te starten met prenatale yoga? Bekijk dit eerst eens met je dokter, die kan jou misschien leuke adresjes aanbieden. Op het internet zijn er ook veel studio’s te vinden.
 • Begint het al te kriebelen om rompertjes te kopen? Je kan al je wensen bijhouden in een handig online verlanglijstje voor jou en je baby. Zo kan je gaandeweg dingen toevoegen en schrappen. Een leuk voordeel? Je kan dit nadien perfect omzetten in je online geboortelijst
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.