11 tips voor het aanmaken van een geboortelijst

Een geboortelijst aanleggen hoeft geen moeilijke opdracht te zijn. We proberen je op gang te helpen door 11 tips te delen om de beste geboortelijst op te stellen.

2. Vraag rond bij familie en vrienden

Vraag gerust ook eens na bij je familie en vrienden om tips. De ervaring van andere ouders is super waardevol.

3. Focus éérst op de must haves

Eén van de issues bij het aanleggen van een geboortelijst is dat je als ouder nogal eens onnodige zaken kunt aankopen. Je wil het allerbeste voor je kindje en dan leidt soms tot overaankopen.

4. Kijk verder van de eerste 6 maanden

Vaak kijken toekomstige ouders enkel naar de eerste 6 maanden na de geboorte. Die tijd vliegt echter héél snel voorbij. Kies gerust ook spullen voor na die eerste zes maandjes. Tip: denk in vaste blokken van 6 maanden.

5. Lees enkele mamablogs

Op verschillende mamablogs vind je pagina's boordevol handige informatie. Zo ook over geboortelijsten. Een aanrader voor wie nog wat extra research wil doen!

6. Opgelet met kleertjes

Op voorhand veel kledij kopen kan je duur te staan komen: het blijkt te groot, te klein of je kindje is allergisch voor de stof. Houd ook rekening met de groei van je kind én de seizoenen.

7. Bespaar niet op veiligheid en lange termijn spullen

Ze zeggen wel vaker dat een baby veel geld kost. Je kan daarom de neiging krijgen om te besparen en dat is zeker mogelijk. Alleen: voor belangrijke spullen als veiligheid (zie onderdeel in onze ultieme checklist) en spullen die je langer nodig zal hebben (bed, autostoeltje, kinderwagen) kan je beter voor duurzame aankopen gaan. Dat wil niet zeggen hoge kostprijs, maar wel zaken waarvan je zeker bent dat je ze niet meteen hoeft te vervangen.

8. Houd rekening met ieders budget

Niet iedereen kan of wil een groot bedrag uitgeven aan je geboortelijst. Zet grote én kleine spulletjes op je lijst. Sommigen kopen graag één groot cadeau, anderen liever veel kleintjes. Items die veel kosten kan je ook gaan opdelen in meerdere schijven. Een maxi cosi kan je bijvoorbeeld laten schenken in schijven van €50.

9. Geef aan wat je snel nodig hebt

Sommige spulletjes zijn dringender dan andere: duid dit zeker aan, zodat mensen eerst deze items schenken.

10. Koop zelf spulletjes

Het klinkt misschien raar, maar je kan gerust zélf spulletjes aankopen van de geboortelijst. Als anderen sponsoren met centjes, kan je zo al snel de juiste spullen in huis halen.

11. Vergeet niet je lijst te delen

Het klinkt raar, maar je kan altijd zélf spulletjes aankopen van de geboortelijst. Als anderen sponsoren met centjes, kan je zo al snel de juiste spullen in huis halen.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.