Persbericht
04/04/2023

Hoe AI de baby sector op zijn kop zet

AI is al enkele jaren enorm aan het groeien. Zij het eerder stilletjes voor de gemiddelde mens. Maar, daar kwam verandering in sinds de lancering van generatieve AI zoals ChatGPT, Stable Diffusion, Midjourney en Dall-E. Opeens kon alles. En ging iedereen nadenken over de mogelijkheden van AI. Ook in de baby sector speelt AI sinds enkele jaren z’n rol. En die rol gaat alleen nog maar toenemen. Wij keken samen met Sabatino Masala, Head of Technology bij Craftzing én AI expert, naar de invloed van AI bij baby producten en diensten.

Baby monitoring

Waar je vroeger enkel geluid had bij babyfoons, zijn we ondertussen vélé stappen verder. Je hebt niet alleen beeld, maar ook allerlei detectie, vaak met behulp van AI. Zo kan een babyfoon – vaak samen met een soort sensor – detecteren wanneer je baby huilt en je daar meteen een melding van geven. Maar het gaat véél verder dan dat: dankzij AI leert het apparaat over jouw baby. Zo kan die checken of de ademhaling, routine en slaap optimaal is.

En het gaat nog véél verder: Zoundream werkt aan een oplossing waarbij ze het wenen van de baby analyseren, om te bepalen wat het kindje nodig heeft. Of wat er mogelijks aan de hand is. Zo zou je sneller actie kunnen ondernemen wanneer je merkt dat je baby honger of pijn heeft. En als je die data ook weer kan gebruiken bij de (kinder)arts, dan is dat uiteraard goud waard voor alle partijen.

Gezondheid

Ook voor de voeding van baby’s en peuters wordt er reeds AI ingezet. Zo kan men detecteren of er ingrediënten terechtkomen in baby voeding, die niet voldoen aan de standaarden.

In de medische sector gaat AI een ware revolutie ontketenen, als dat nu niet al het geval is. Zo zijn ze bezig met een tool AI_PREMie, waarbij ze de gevaren en evolutie bij zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapshypertensie beter kunnen detecteren én helpen behandelen. 

Voor IVF behandelingen kan én zal AI een enorme stap voorwaarts zijn. Momenteel wordt AI nog veel te weinig ingezet. Maar ze zijn volop aan het testen en dat kan IVF weer een heel stuk succesvoller maken.

Nice to haves

En dan zijn er uiteraard ook de – minder serieuze – maar daarom niet minder leuke toepassingen. Denk maar aan BabyFace AI, waarbij ze op basis van de echo, een voorspelling doen van hoe je baby er zal uit zien, 50 dagen na de geboorte.

Of een AI-powered kinderwagen. Die zelf kan rijden en remmen, op basis van jouw wandel gedrag. En zo zijn er nog vele andere – niet altijd even serieuze – ontwikkelingen op vlak van baby producten. De één al wat nuttiger dan de andere.

Jouw baby uitzet op maat

Bij het succesvolle geboortelijst platform Pakske zetten ze ook volop in op AI. Zo helpen ze ouders in hun zoektocht naar de ideale producten met behulp van AI met onder andere gerichte productsuggesties. Ook achterliggend gebruiken ze de kracht van AI om hun platform steeds beter te maken voor nieuwe ouders, hoe bouw je anders de meest volledige baby-productcatalogus op?

Maar hier stopt het niet voor hun, er staan nog allerlei handige toepassingen op hun korte termijn planning. Denk onder andere aan een chatbot die jouw vragen over babyproducten zonder problemen kan beantwoorden, of producten via je camera herkennen en meteen de beste beschikbare aanbiedingen tonen.

Ons ultieme doel is om - met behulp van AI - een volledig gepersonaliseerde geboortelijst te kunnen samenstellen. Op basis van de context, de noden en de interesses van ouders in spe. We weten dat nieuwe ouders overspoeld worden met informatie en dingen die ze moeten doen of in orde brengen. We vinden dat het opmaken van een geboortelijst daarbovenop geen extra last mag zijn, maar een leuke en vooral gemakkelijke ervaring moet zijn. Daarom willen we op basis van hun voorkeuren en smaak, reviews en keuzes van andere ouders een baby-uitzet op maat voorstellen. Zodat ze niet meer moeten ploeteren in een eindeloze lijst van producten maar enkel dingen voorgesteld krijgen die hun echt interesseren.

Contact

Thomas Loyens

Bronnen

  • https://nocamels.com/2022/07/ai-monitor-why-baby-crying/
  • https://www.euronews.com/next/2023/01/07/new-app-seeks-to-decipher-what-babies-want-when-they-cry
  • https://blog.google/products/google-cloud/how-ai-can-help-make-safer-baby-food-and-other-products/
  • https://www.forbes.com/sites/ganeskesari/2022/06/30/heres-how-ai-is-helping-make-babies-by-revolutionizing-ivf/
  • https://interestingengineering.com/innovation/ai-powered-baby-stroller

Logo's

Afbeeldingen